Alora

Zašto je stres najopasniji otrov današnjice


Postoje mnogobrojni dokazi da stres utiče na naše mentalno i sveopšte zdravlje, ali budući da ga ne možemo opipati ni izmjeriti, vrlo često zanemarujemo njegovo prisustvo u svakodnevnom životu. Sa napretkom tehnologije, u budućnosti, pored „samovozećih“ automobila, možemo očekivati i pojavu aparata za očitavanje stresa. Zamislite sljedeću situaciju, pritisnete jednu tipku na svom mobitelu i na displeju vam se očita razina stresa uzrokovana razgovorom sa šefom, uz obavezan savjet kako ga otkloniti (npr. umjereno stresna situacija, bit će vam dovoljna jedna Alora tableta dva puta dnevno).

Dok se to ne desi, donosimo vam razloge zašto se stres smatra najopasnijim otrovom današnjice:

  1. Stres mijenja odgovor naših gena

Supstance koje se luče u našem organizmu kada smo pod stresom mogu da „uključe“ ili „isključe“ različite gene, od kojih zavisi način na koji pohranjujemo masno tkivo, kako djeluje naš imuni sistem, pa do toga kako brzo starimo.

  1. Stres oštećuje mozak

Visok nivo stresnih hormona oštećuje dio mozga zaduženog za pamćenje. Nije ni čudo što ujutro ne možemo naći ključeve, niti se sjetiti gdje smo parkirali automobil.

  1. Stres isključuje imuni sistem

Bilo da se radi o sporijem zarastanju rana, odsustvu zaštitnog mehanizma vakcina ili većoj podložnosti infekcijama, stres je najveći krivac.

  1. Stres ometa metabolizam i detoksikaciju

Studije su pokazale da brojni enzimi u našem organizmu zaduženi za metabolizam masti ili lijekova, ne rade na pravi način, ako smo pod stresom. Osim toga stres dovodi do pojačane želje za „lošom“ hranom-sad vam je jasno otkud tolika želja za brdom slatkiša.

  1. Stres uništava srce

Hronični stres povećava debljinu zida arterija, što vodi ka razvoju povišenog krvnog pritiska i drugih kardiovaskularnih bolesti.

  1. Stres remeti polne hormone

Problemi sa začećem se često povezuju sa stresom, koji često remeti normalnu ravnotežu polnih hormona u našem organizmu.

  1. Stres je loš za mišiće i kosti

Postoje dokazi da visok nivo stresa dovodi do smanjenja gustine kostiju, a brojne studije povezuju stres i veći doživljaj bola.

  1. Stres i stomačni problemi

Svaki put kada ste pod stresom imate osjećaj da vam je u želucu jedan veliki čvor. Stres može biti uzrok probavnih smetnji koje znatno utiču na kvalitet života.

Ako prije ovog teksta niste bili pod stresom, nakon nabrojanih činjenica sigurni smo da vam je kazaljka na stresometru u crvenoj zoni. Na svu sreću postoji efikasno rješenje da vratite ravnotežu vašem organizmu – Alora, prirodni lijek protiv stresa, napetosti, nesanice…

NOBEL ILAC San. ve Tic. A.S. Predstavništvo u BIH
Hasiba Brankovića 9 | 71000 Sarajevo | BiH
Email: [email protected]
Web: www.nobel.com.ba