Alora

Urbana područja nam kradu mentalnu energiju, priroda obnavlja!


“U Sarajevu niče beton, nestaju zelene površine”

“Peticija za očuvanje zelene površine u Banjaluci upućena Skupštini grada”

“Istraživanje je pokazalo da građani Tuzle nisu zadovoljni sa stanjem zelenih površina i parkova”

“Zelene površine u Mostaru čekaju peto godišnje doba”
Koliko puta ste posljednjih godina pročitali ove alarmantne naslove?

Istraživanja su pokazala da boravak u prirodi oslobađa od mentalnog umora i opušta duh i tijelo. Upravo iz tog razloga parkovi sa mnoštvom zelenila su od izuzetnog značaja unutar betonskog sivila današnjih gradova. Velika zelena površina Central parka u Njujorku se ne nalazi bez razloga u središtu Menhetna, koje važi za jedno od najužurbanijih mjesta na svijetu.

Znate li da aktivnosti na otvorenom mogu smanjiti simptome demencije, stresa i depresije i poboljšati kognitivne funkcije? To su samo neki od benefita zelenila koje nas (ne)okružuje!

Čak 95% ispitanika u studiji pod nazivom Mind je izjavilo da je boravak u prirodi utjecao na njihovo raspoloženje, toliko da su mnogi od njih iz anksioznog stanja prešli u opušteno i izbalansirano stanje.

Danas čak postoji izraz “otuđenost od prirode”, prvenstveno zbog prevelikog broja sati koje provodimo ispred TV prijemnika, kompjutera, mobitela…i sve to, ne samo da vodi ka depresiji, već i ka odsustvu empatije i altruizma.

Osim utjecaja na naše mentalno zdravlje, boravak u prirodi može povećati našu produktivnost na poslovnim i školskim poljima, reducirati povišen krvni pritisak, smanjiti napetost u mišićima i regulisati hormone koji su glavni pokretači stresa.

Da boravak u prirodi može smanjiti i bol potvrđeno je u jednoj interesantnoj studiji. Naime, pacijenti su nakon operacije žuči podijeljeni u dvije grupe, jedni su iz svoje bolesničke sobe imali pogled na drveće, dok drugi nisu. Oni sa pogledom na zelenilo su mnogo bolje podnosili bol i proveli manje vremena u bolnici.

I zato, prirodom protiv stresa! Provedite pauzu na poslu u obližnjem parku, prošetajte umjesto vožnje automobilom, vikende rezervišite za posjetu izletištima ili svoj stambeni prostor ispunite biljkama.

NOBEL ILAC San. ve Tic. A.S. Predstavništvo u BIH
Hasiba Brankovića 9 | 71000 Sarajevo | BiH
Email: [email protected]
Web: www.nobel.com.ba