Alora

U kakvoj vezi su stres i imunitet?


Posljednjih dana nalazimo se na izvoru negativnih informacija, gotovo je nemoguće izolovati se od naslova o pandemiji koronavirusa koja vlada u svijetu. Negativne vijesti dovode do straha, za naše najbliže, za vlastiti život, za egzistenciju… S druge strane stručnjaci savjetuju da ostanemo kući i jačamo vlastiti imunitet, jer je to jedino što nas može spasiti ili umanjiti simptome. Osim hranom i dodacima prehrani poput vitamina, minerala i probiotika, imunitet možemo ojačati i tako što izbjegavamo stres!

Stres je najveći neprijatelj našeg imuniteta, potvrdile su brojne studije. Imuni sistem nas štiti od brojnih bolesti izazvanih mikroorganizmima i drugih štetnih materija. Kortizol, hormon stresa koji se oslobađa kada smo anksiozni, smanjuje prirodni odgovor organizma na viruse i bakterije. Iz tog razloga ljudi koji su pod velikim stresom podložniji su mnogim bolestima, pa čak i kad se radi o običnoj prehladi. Stres se smatra okidačem za astmu, alergije i sindrom iritabilnog crijeva, a može doprinijeti i težoj slici ovih oboljenja. Svaka osoba drugačije reaguje na stres, tako da od nas samih zavisi kako ćemo se nositi s njim i koliko ćemo dozvoliti kortizolu da oslabi naš imuni sistem. Ovo su prijedlozi kako se i u vanrednim kućnim uslovima možemo osloboditi od stresa:

  1. Kuhanje opušta – okupite ukućane i napravite takmičenje u pravljenju palačinaka. Pobjednik neka bude oslobođen svih kućanskih poslova u narednih 7 dana. Odličan motiv, zar ne?
  2. Pokrenite se i pobjedite stres – fizička aktivnost podiže nivo endorfina i odvraća misli od svakodnevnih briga. Vježbanje je moguće i unutar 4 zida, sve što vam treba je malo dobre volje i slobodnog prostora. Zbog toga smo organizovali posebne online treninge u Alora body&mind trening grupi. Vježbajte s nama subotom u 10h. #ostanikodkuće, priključi se grupi i vježbaj s nama https://bit.ly/3btzBUn_Alora_Group
  3. Smijeh je najbolji lijek – iskoristite prinudni boravak u stanu za sve filmove ili serije koje ste oduvijek željeli pogledati, a nikad niste našli dovoljno vremena. Dugometražni animirani filmovi su uvijek dobra ideja, posebno zato jer će uživati svi članovi porodice.
  4. Ulovite zraku sunca – boravak u zatvorenom može djelovati jako stresno, jer nedostatak dnevnog svjetla dovodi do lošijeg raspoloženja. Zato iskoristite balkon, dvorište ili jednostavno udahnite svjež zrak na otvorenom prozoru. Dopustite da vas obasja sunce, jer na taj način u našoj koži nastaje vitamin D, koji je presudan za naš imunitet.
  5. Sredite nered – napravite detoks svog ormara, kuhinjskih elemenata, podruma… Osim što ćete baciti stvari koje vam nepotrebno godinama zauzimaju prostor, utvrđeno je da nered u stanu „bombarduje“ naš um, stvara stres i odvlači naše misli od važnijih stvari.

NOBEL ILAC San. ve Tic. A.S. Predstavništvo u BIH
Hasiba Brankovića 9 | 71000 Sarajevo | BiH
Email: [email protected]
Web: www.nobel.com.ba