Alora

Top namirnice u borbi protiv stresa


Kada obaveze pritisnu sa svih strana, ko još ima vremena da se hrani zdravo? Međutim, postoje namirnice koje vam mogu pomoći u borbi sa stresom. Donosimo vam listu onih koje su najbolji izbor:

  1. Zeleno lisnato povrće: Znamo da ćete dok „pucate po šavovima“ sigurno radije posegnuti za sočnim burgerom, ali ipak obojite svoj tanjir zelenim bojama. Povrće poput špinata, blitve i rukole podiže nivo dopamina, koji se još naziva i „motivacijska molekula“. Ovakva hrana će vam omogućiti bolju koncentraciju, podići energiju i spriječiti loše raspoloženje.
  2. Puretina: Ovo meso sadrži značajne količine triptofana, aminokiseline koja podstiče stvaranje serotonina, zahvaljujući kojem se osjećamo sretno i zadovoljno.
  3. Zobene pahuljice: Krofna se može učiniti kao logičan slijed kada smo pod stresom, ali zdraviji izbor, poput zobenih pahuljica, je mnogo bolje rješenje. Osim što sadrže složene ugljikohidrate, koji potpomažu lučenje serotonina, neće dovesti do dodatnog povećanja šećera u krvi, čiji nivo je svakako povišen u stresnim situacijama.
  4. Losos: U stresnoj situaciji raste nivo hormona, poput kortizola i adrenalina, koji izazivaju anksioznost. Najbolji način za ublažavanje njihovog štetnog djelovanja je konzumiranje hrane bogate omega-3 kiselinama, poput lososa. Osim toga, losos je dobar izvor vitamina D, čiji nivo značajno pada kada smo anksiozni.
  5. Borovnice: Pod stresom u našem organizmu se odvija pravi mali rat. Najbolji saveznik u našoj odbrani od slobodnih radikala nastalih stresom su borovnice, pune antioksidanasa.
  6. Tamna čokolada: Odlična vijest za sve čokoljupce: čokolada (u malim količinama!) vas oslobađa stresa. Ovo svojstvo se prvenstveno odnosi na čokoladu sa velikim udjelom kakaa, koji smanjuje nivo stresnih hormona i opušta krvne žile, svojim antioksidativnim djelovanjem.
  7. Sjemenke: Sjemenke bundeve, lana i suncokreta su odličan izvor magnezija za koji se smatra da značajno utječe na naše raspoloženje, smanjuje umor i iritabilnost. Ovaj mineral je posebno bitan „onih dana u mjesecu“, kada je iritabilnost na vrhuncu, a pomaže i kod grčeva i zadržavanja vode u organizmu.
  8. Orasi: Osim što mogu poslužiti kao izvrsna zdrava grickalica, orasi su bogati omega-3 kiselinama, zahvaljujući kojim neutraliziraju štetno djelovanje stresnih hormona. Sadrže i melatonin, supstancu koja podstiče normalni ritam sna, a bez dobrog sna nema ni efektivne borbe protiv dnevnog stresa.

 

Sada kada znate koja hrana je dobra u borbi, pokušajte barem neke od nabrojanih namirnica uvrstiti u svoju svakodnevnu ishranu-tijelo i duh će vam biti zahvalni!

NOBEL ILAC San. ve Tic. A.S. Predstavništvo u BIH
Hasiba Brankovića 9 | 71000 Sarajevo | BiH
Email: [email protected]
Web: www.nobel.com.ba