Alora

Tajna sreće: nije para puna vreća, nego mentalno zdravlje i veze


Prema rezultatima istraživanja koje je u Engleskoj provedeno od strane London School of Economics, biti dobrog mentalnog zdravlja i imati partnera, doprinosi osjećaju sreće više nego duplo povećanje plate.

U studiji se osjećaj sreće podijelio na skalu od 1 do 10 i pokazalo se da povišica plate za duplo doprinosi povećanju osjećaja sreće za samo 0.2. Istraživači ovakav rezultat objašnjavaju time da je pojedincu bitnije u kakvom je položaju u odnosu na druge ljude nego što visina plate ima neki direktan značaj za njega.

Započeti novu vezu povećava nivo sreće za čak 0.6, dok raskid sa partnerom ili gubitak partnera izaziva jednak negativan učinak.

Prema ovom istraživanju provedenom na 200 hiljada ljudi, najveći udarac ljudima nanose depresija i brige, dok biti u vezi donosi najveći doprinos povećanju osjećaja sreće.

Dakle, poruka istraživanja je jasna: ključ sreće je u više ljubavi, manje briga, posebno oko materijalnih stvari. Ako se ne uspijevate opustiti, tu je Alora da vam pritekne u pomoć!

NOBEL ILAC San. ve Tic. A.S. Predstavništvo u BIH
Hasiba Brankovića 9 | 71000 Sarajevo | BiH
Email: [email protected]
Web: www.nobel.com.ba