Alora

Slatke snove svima, uspavanim ljepoticama i pospanim pametnicama!


 

Svi već znaju za „beauty sleep“, odnosno činjenicu da san doprinosi ljepoti, jer da bi se organizam, a time i koža, obnovili, potrebno je priuštiti im dovoljno odmora u vidu sna. Poznato je i da je dobar san neophodan za dobro zdravlje, jer njegov nedostatak može dovesti do raznih zdravstvenih problema, a prema istraživanju čiji su rezultati upravo objavljeni, ženama treba više sna nego muškarcima!

Zašto? Zato što je njihov mozak kompleksniji i više se koristi (Loughborough University’s Sleep Research Center in Leicestershire, England)! Tako u razgovoru objavljenom u DailyMail-u, kaže direktor istraživačkog centra u kojem je istraživanje obavljeno: „Što više koristite mozak u toku dana, to će mu više trebati odmor, dakle san. Žene su sklone multitaskingu – obavljanju više stvari istovremeno i fleksibilne su – tako da koriste mozak više nego muškarci. Zbog toga im je potrebno više sna.“

Kompletan tekst možete pročitati na poveznici http://www.dailymail.co.uk/health/article-1246029/Who-REALLY-needs-sleep–men-women-One-Britains-leading-sleep-experts-says-answer.html

Obzirom da je san toliko bitan, u nastavku dajemo nekoliko savjeta kako se kvalitetno naspavati, a važi i za žene i muškarce:

  1. Raspored sati – uspostavite stabilan raspored i svaku večer pokušajte odlaziti na spavanje i buditi se u isto vrijeme. Usvojite i neke male večernje rituale, poput čitanja knjige ili šolje toplog mlijeka.
  1. Vježbanje – Bez obzira da li vaš posao uključuje fizički napor ili dnevno presjedite osam sati, jako je bitno da svakodnevno radite nešto što opušta vaše tijelo, bilo da je u pitanju lagana šetnja, trčanje ili vožnja biciklom.
  1. Temperatura i tišina – Idealna temperatura za spavanje je 18-20°C, ljeti rashladite, a zimi ugrijte prostoriju u kojoj spavate. Ako je ikako moguće izolujte što više vanjskih zvukova.
  1. Udoban madrac i jastuk – Uložite novac u kvalitetnu opremu za spavanje, vaše tijelo će vam biti zahvalno. Ako madrac niste mijenjali par godina, moguće je da sadrži grinje i prašinu, pa mu priuštite proljetno čišćenje.
  1. Isključite sve elektronske aparate – Gledanje omiljene serije pred spavanje se čini kao nešto što će vam pomoći da zaspite, ali to nije dobra ideja, jer svjetlo sa ekrana aktivira naš mozak. Isti slučaj je i sa mobitelom, tabletom, laptopom.
  1. Alora – Anksioznost može dovesti do problema sa uspavljivanjem ili do nekontinuiranog sna, sa čestim buđenjem tokom noći. Tablete za spavanje sa sintetskim aktivnim sastojcima će možda pomoći da zaspite, ali problem je što se zbog njih sljedeće jutro osjećate umorno, a ne naspavano. Zato, poradite na rješavanju problema koji vas iscrpljuje, tako što ćete poraditi na samom uzroku. Riješite se stresa i pokušajte “isprazniti” misli, i opustiti se prije nego krenete na spavanje. Pouzdan saveznik u toj misiji su i Alora tablete i sirup, na potpuno prirodnoj bazi, zahvaljujući kojima ćete prospavati noć, a odmorni dočekati jutro.

NOBEL ILAC San. ve Tic. A.S. Predstavništvo u BIH
Hasiba Brankovića 9 | 71000 Sarajevo | BiH
Email: [email protected]
Web: www.nobel.com.ba