Alora

Pokrenite se i pobijedite stres!


Vježbanje bilo koje vrste, od aerobnih vježbi do yoge, može poslužiti u otklanjanju stresa. Fizička aktivnost podiže nivo endorfina i odvraća misli od svakodnevnih briga. Čak i ako niste sportskog duha ili ste potpuno izvan forme, izvođenjem laganih vježbi možete savladati stres. Znamo da vježbanje poboljšava kompletno zdravlje, ali ima i direktne benefite u smanjenju stresa:

  1. Nivo endorfina raste: fizička aktivnost podiže nivo neurotransmitera endorfina, koji u našem organizmu služi kao prirodni „podizač“ raspoloženja.
  2. Vježbanje je meditacija u pokretu: nakon samo nekoliko udaraca reketom ili zamaha u bazenu zaboravit ćete na većinu iritirajućih situacija iz proteklog dana i usmjeriti misli samo na pokrete svog tijela.
  3. Popravlja raspoloženje: redovno vježbanje podiže samopouzdanje, opušta i smanjuje simptome depresije i anksioznosti.
  4. Poboljšava san: jedan od prvih znakova da ste pod stresom je poremećaj spavanja. Vježbanje i tu djeluje blagotvorno i pomaže vam da utonete u zdrav san.

Prije nego se počnete baviti nekom aktivnošću konsultujte svog ljekara kako biste provjerili da odgovara vašem zdravstvenom stanju. Postepeno radite na postizanju forme, najprije hodajte pa onda trčite. Izaberite onu aktivnost koja će vas ispunjavati i ne povodite se trendovima, rad u vrtu je odličan izbor ukoliko to volite.

NOBEL ILAC San. ve Tic. A.S. Predstavništvo u BIH
Hasiba Brankovića 9 | 71000 Sarajevo | BiH
Email: [email protected]
Web: www.nobel.com.ba