Alora

Pobijedite proljetni umor


Da li ste primijetili da jutarnja buđenja postaju sve teža? Priroda se budi iz dubokog sna, drveće behara i trava okupana rosom vraća stari sjaj…šta se onda dešava s nama? Niste umislili, postoji nešto što se zove proljetni umor i nastaje zbog činjenice da smo tokom kratkih zimskih dana, bez mnogo dnevne svjetlosti, istrošili zalihe serotonina (hormona sreće). Osnovni simptomi poput pada energije i lošeg raspoloženja, koji se javljaju na prelasku zime u proljeće, mogu značajno smanjiti našu produktivnost. Zato vam donosimo jednostavne savjete koje lako možete uklopiti u svoju dnevnu rutinu.

Hrana

Da biste izbjegli pospanost i izmorenost jako je bitno da povedete računa o svojoj prehrani. U jelovnik uvedite zobene pahuljice, špinat i voće bogato vitaminom C. Zobene pahuljice, osim što su idealan zdrav doručak, predstavljaju odličan izbor za borbu protiv proljetnog umora, jer sadrže proteine magnezij i vitamin B. Željezo je jedan od osnovnih podizača energije, zato iskoristite nadolazeće lijepo vrijeme i prošetajte do najbliže pijace po svoju dozu svježeg špinata.

Voda

Znamo da ste već stotinu puta do sada čuli da je voda esencijalna za naše zdravlje, ali da li ste usvojili tu zdravu naviku? Osim što ispijanje 1,5-2 litra vode dnevno otklanja glavobolju i umor, jutarnji hladan tuš će potaknuti cirkulaciju i priuštiti ugodan osjećaj.

Vježbanje

Bilo koji vid fizičke aktivnosti je dobrodošao, a pogotovo ako vrijeme provedete na svježem zraku, okruženi prvim zelenilom. Izvucite zaboravljeni bicikl iz garaže i uputite se u obližnji park, a i trčanje je besplatno, zar ne?

NOBEL ILAC San. ve Tic. A.S. Predstavništvo u BIH
Hasiba Brankovića 9 | 71000 Sarajevo | BiH
Email: [email protected]
Web: www.nobel.com.ba