Alora

Mozak na odmoru


Ljeto je, i tijelo i mozak vam signaliziraju da je vrijeme za odmor. Prema stručnjacima, potrebno nam je barem 10 dana odmora kako bismo se osvježili, obnovili energiju i „odmorili mozak“. Međutim, nije dovoljno samo ne ići na posao i izležavati se! Tako ćete možda odmoriti tijelo, ali da biste odmorili mozak, postoje neke stvari koje nikako ne biste smjeli raditi i neke koje će vam pomoći:

NIKAKO odmor ne provodite obavljajući obaveze koje su se nagomilale u toku godine. Na taj način samo se prebacujete sa jednog posla na drugi!

NIKAKO ne provodite dragocjeno vrijeme ispred TV-a! Gledanje televizora ostavlja desnu stranu mozga u pasivnom stanju i čini da se ulijeni.

OBAVEZNO ponesite knjigu kada krenete na odmor! Za vrijeme čitanja događaje pratimo lijevom stranom mozga, ali ih zamišljamo desnom, tako da čitanje čini kompletan mozak aktivnim.

KAD STIGNETE rješavajte enigmatiku, jer to je vježba za mozak.

OBAVEZNO odvojite vrijeme za sportske aktivnosti! Sport takođe održava um žustrim i snažnim.

NASPAVAJTE SE! San osnažava mozak!

OBAVEZNO pijte dosta vode! Piti vodu je jednako važno i za mozak, kao i za ostale organe. Nedovoljan unos vode usporava moždane funkcije, izaziva mućenje svijesti i zaboravnost, posebno u srednjim i kasnijim godinama života.

MOŽDANI DETOKS ćete postići slušajući muziku – mnooogo muzike! Posebno je dobar izbor klasična muzika.

I naravno, ostavite sve brige po strani. Biće vremena da im se vratite, jer na odmoru dani uvijek prolaze brže nego inače! A ako ne uspijevate, Alora je tu da vam pomogne da se opustite J

NOBEL ILAC San. ve Tic. A.S. Predstavništvo u BIH
Hasiba Brankovića 9 | 71000 Sarajevo | BiH
Email: [email protected]
Web: www.nobel.com.ba