Alora

Ispitni stres, prepreka uspjehu


Ko uči, položi! Tako je, ali ponekad stres i ispitna trema ne dopuste ni da naučite, niti da pokažete sve što ste naučili… Ako je stres prevelik, može još i prije ispita uzrokovati brojne probleme poput razdražljivosti, nesanice, gubitka apetita, glavobolje i bolova u stomaku. Sve to čini da memorija postaje poput sita iz kojeg sipa sve što stavite u njega, pa uprkos trudu, ništa ne ide.

Nipošto ne pokušavajte da se stresa riješite korištenjem benzodiazepina, odnosno sintetskih lijekova za smirenje, jer je dokazano da oni negativno utiču na anterogradno pamćenje, što znači da ćete još teže nešto zapamtiti dok ste pod uticajem ovih lijekova.

Ispitnu groznicu pokušajte otkloniti održavanjem dobre fizičke i psihičke kondicije, u čemu vam može pomoći pozitivno razmišljanje, vježbanje, zdrava ishrana (klonite se brze hrane, poput pizze i čipsa, jer ona ne obezbjeđuje potrebnu energiju za rad mozga), dovoljno sna i naravno realan pristup, jer priprema ispita zahtijeva određeno vrijeme i aktivnosti. Zato zadajte sebi održive ciljeve i ne ostavljajte sve za posljednji trenutak.

Ako je stres i dalje tu i ometa vas, tu je i ALORA! ALORA je preparat namijenjen liječenju svih tegoba izazvanih stresom i odličan je izbor i u studentskim danima, jer će ukloniti napetost, a neće poremetiti koncentraciju i „otupiti“ čula i misli.

NOBEL ILAC San. ve Tic. A.S. Predstavništvo u BIH
Hasiba Brankovića 9 | 71000 Sarajevo | BiH
Email: [email protected]
Web: www.nobel.com.ba