Alora

5 načina kako da pobijedite  kišu i oblake!


Većina nas jesen dočekuje sa osjećajem bezvoljnosti, dani postaju kraći, sve je manje sunčanih sati, duge jesenje kiše nam ne daju van…Koliko puta ste pomislili da bi bilo lijepo probuditi se sljedećeg proljeća? Ono što nas muči u medicini je opisano kao sezonski afektivni poremećaj (SAD-seasonal affective disorder). Iako se uglavnom vezuje za zimski period, naučnici su utvrdili da se javlja već početkom oktobra, zbog sivih dana koji dolaze, koje naš organizam kao da predosjeća. Osnovni razlog nastanka je nedostatak  dnevne svjetlosti koja utječe na brojne biološke procese u našem organizmu, pa smo zato skloniji lošem raspoloženju.

Primijenite jednostavne savjete koji će vam pomoći da jesen poprimi vedrije boje:

  1. Rano buđenje: Kako dani postaju sve kraći vrlo je bitno da iskoristimo svaki trenutak dnevnog svjetla. Smatra se da je jačina svjetlosti u ovo doba godine najveća u periodu od 6-10 sati. Prošetajte do posla ili škole, čak i po oblačnom danu, i lakše ćete se posvetiti obavezama koje vas čekaju.
  2. Isplanirajte svoje vrijeme: Kada većinu svog vremena provodimo zatvoreni u 4 zida podložniji smo lošim mislima. Zato upišite kurs jezika ili započnite neki projekat „uradi sam“.
  3. Vježbajte: Fizička aktivnost, ne samo da je dobra za naše srce, nego podstiče proizvodnju hormona sreće, koji svoje djelovanje ispoljavalju i nekoliko sati nakon vježbanja. Osim, toga fizička iscrpljenost će vam pomoći da bolje spavate.
  4. Jedite kvalitetno: Sigurno ste čuli za izraz „comfort food“ koji odnosi se na hranu za kojom posežemo kada smo neraspoloženi. Pokušajte odoljeti takvim iskušenjima, jer se obično radi o hrani koja je bogata ugljikohidratima. Mnogo bolji izbor je riba, jer sadrži omega-3 kiseline, koje dokazano podižu raspoloženje.
  5. Pomoć potražite u prirodi: Alora u svom sastavu sadrži ekstrakt pasiflore (Passiflora incarnata), jedne od rijetkih biljaka koja ima dokazano anksiolitičko (opuštajuće) djelovanje, a bez štetnih posljedica. Uživajte u ljepotama  jeseni, bez napetosti, nervoze i tjeskobe!

NOBEL ILAC San. ve Tic. A.S. Predstavništvo u BIH
Hasiba Brankovića 9 | 71000 Sarajevo | BiH
Email: [email protected]
Web: www.nobel.com.ba